Blog dedicat celor ce vor sa urmeze cariera de dermopigmentist

Stau si ma gandesc la acest subiect de cateva saptamani. De 3 ani sunt implicata tot mai mult in training-uri de machiaj permanent si voiam sa iti spun parerea mea sincera despre educatia in acest domeniu.

Succesul sau esecul tau va depinde in mare parte de modul in care abordezi viata si educatia.

M-am inscris la primul curs de machiaj semi-permanent “pe bune," de pe vremea cand inca eram in facultate. Era vara si faceam practica la o companie de analiza statistica, plictisita de moarte uneori. Colegii mei de munca erau extraordinari, salariul era si el excelent pentru cineva de 20 de ani, dar simteam ca ceva lipseste. Oare materia pe care o iubisem dintotdeauna nu era tocmai ce voiam sa fac pentru tot restul vietii? Sa lucrez pentru o companie multinationala … nu e asta visul multora? Nu al meu, aparent. In acea toamna mi-am luat inima in dinti si m-am inscris la un curs de micropigmentare intr-un stat din S.U.A.  Intotdeauna am iubit tot ce tinea de make-up si grija tenului.

A trebuit sa le explic tuturor profesorilor mei ca nu voi reusi sa imi dau examenele de mijloc de semestru (midterms) la timp, si i-am intrebat daca as putea sa le dau cu o saptamana mai repede. Unii m-au inteles, altii m-au picat pur si simplu.

Imaginati-vi-l pe tocilarul meu profesor de Analiza Matematica 3, uitandu-se in ochii mei de parca participand la un curs de machiaj permanent ar insemna ca imi vand corpul si sufletul.

Am platit in jur de $7.000-$8.000 pentru training, zbor si hotel. Am dormit pentru o intreaga saptamana intr-un hotel Red Roof Inn mizerabil, fiindca nu imi puteam permite ceva mai bun. Caldura nu a fost pornita de un an intreg, iar mirosul pe care il emana radiatorul, era de-a dreptul insuportabil. Era frig asa ca am dat drumul la apa calda de la dus pe care am lasat-o pornita vreo 2 ore, doar ca sa se incalzeasca camera putin. Cu ceva vreme inainte de a incepe cursul am cumparat un aparat de machiaj permanent Nouveau Contour folosit dar extravagant, cu $1,600. Am ramas leftera. Tot ce economisisem acea vara a disparut. Nu puteam sa dorm noaptea. Tot ce puteam auzi erau comentariile prietenilor mei si a familiei mele care imi spuneau ca e o pierdere de timp, ca nu voi avea niciodata un client si ca ar trebui sa raman cu matematica si calculatoarele.

Dupa ce am terminat acel curs, am realizat ca am facut o greseala masiva. Acest trainer, care isi dadea tot felul de nume mari precum “Maestru si Director in Educatie” era doar o mare mizerie. Cum am putut sa fiu atat de prostuta? De ce nu i-am cerut un portofoliu? Erau numai cuvinte, nu un portofoliu adevarat dupa care m-am ghidat. Nu am stiut mai bine. Mi-am promis ca acesta va fi ultimul curs din viata pe care am sa-l regret.

Problema pe care o intampinam ca incepatori e ca speram sa terminam un curs si sa recuperam investitia cat de repede posibil. Nu era o vorba de incredere de sine: e absolut normal sa simti ca si cum nu stii totul si sa iti faci O GRAMADA de griji, in special cu primele 30-50 de cliente. Stiam ca informatia pe care o primisem era de moda veche. Nu era machiajul semi-permanent modern si delicat pe care il vazusem la niste doamne rusoaice si ucrainiene. Era tipul de spranceana neagra/albastruie si ascutita,  cel mai mare cosmar al meu.

Cateva luni mai tarziu l-am rugat pe tatal meu sa imi imprumute $2.000 ca sa particip la un alt curs. Nu vroiam sa ii cer nimic. Nu a fost prezent in viata mea, si mi s-a parut gresit. Dar aveam nevoie de o a doua sansa, aveam nevoie de un curs mai bun. Cumva am reusit sa merg si la acest curs de 3 zile si m-am simtit mult mai pregatita. Engleza instructorului era destul de subreda, dar hey, cunosteam teoria si citisem mult despre acest domeniu. Trebuia doar sa vad cum se pocedeaza practic. Trebuia sa vad cu ochii mei un tratament frumos executat, de la cap la coada. Dupa ce am primit certificatul duminica seara am condus ore si ore in sir inapoi spre casa pentru a ajunge la examene in dimineata urmatoare. Aveam 0 la vreo 2 cursuri din pricina primului curs un examen si aveam nevoie de nota 10.

Partea trista e ca eu am beneficiat de o noua sansa, insa multe persoane nu o au. Multi participa la cursuri unde nu invata absolut nimic. Nu isi permit o alta oportunitate si amaraciunea situatiei ii impinge afara din sfera machiajului permanent, inainte de a avea o sansa corecta la ea.

De atunci, am participat la un numar mare de cursuri si conferinte: cursuri private, cand eu eram singurul student (one-on-one), cursuri cu 10 persoane si chiar si conferinte cu 300 de studenti unde tratamentele sunt proiectate pe un ecran gigant.

Daca abia acum incepi, am schitat mai jos modul in care cred eu ca e cel mai bine sa participi la astfel de cursuri de-a lungul carierei tale. Aceasta nu e o regula spre succes, e doar ceva ce are sens in mintea mea.

Inceputul carierei

Cand esti abia la inceput, e bine sa participi la cursuri mici.  Iti faci cunostinte si ai ocazia sa pastrezi legatura cu persoane din acelasi domeniu… nu suntem chiar atat de multi artisti de machiaj permanent in orice oras te-ai duce, asa ca uneori te vei simti destul de singura in aceasta industrie. Un incepator nu are multe intrebari cand e expus la training-uri, asa ca avand un alt student langa tine, care e mai curios sau care a mai participat la un seminar inainte, iti poate raspunde la unele intrebari la care tu nici nu te-ai fi gandit. Un curs cu o singura persoana incepatoare care nu stie prea multe despre machiajul permanent il face pe trainer sa simta ca si cum ar tine un monolog.

Minim 1-2 ani de experienta

Dupa 1-2 ani de munca, iti dai seama in ce directie vrei sa o iei cu munca ta. Esti interesata de reconstructia areolei? Perfect! Gaseste cei mai buni 2 tehnicieni de reconstructie areola din lume, si viziteaza-i. Intreaba-i de pretul unui curs privat. Daca sunt priceputi, pretul iti va parea absurd, dar de asemenea, se merita. Am participat la un curs privat bazat pe sprancene cu o instructoare insarcinata.. saraca,  a venit, s-a asezat si mi-a spus ceva in genul “Sunt doar a ta azi. Intreba-ma tot ce vrei.” Mentionez ca a umplut vreo 10-15 flip chart-uri pentru mine in ziua aceea. Tot ce am vazut au fost spancene. Un curs privatt iti permite sa pui cate intrebari vrei tu. Nu conteaza cat de mult lucrezi si cati clienti ai, tot vei avea intrebari si griji care iti vor veni in minte, si un astfel de curs iti poate raspunde la multe intrebari pe care nu ai avut sansa sa le pui deoarece nu aveai destula experienta.

Sa nu iti fie frica sa ii arati instructorului munca ta: spune-i despre lucrurile care te ingrijoreaza, intreaba ce ar trebui sa imbunatatesti. Tu esti studentul, iar el e trainerul; mergi acolo ca sa inveti, asa ca nu e nici o rusine ca spranceana pe care ai desenat-o a iesit cam nasoala, sau culoarea pe care ai ales-o e probabil prea calda. Am avut studente cu mai multi ani experienta decat mine, si mi-a fost greu sa le conving sa imi arate munca lor. Nu sunt aici ca sa te judec! Vreau sa ai doar de castigat si experienta si poate chiar is greselile mele.

Conferinte mari

Nu recomand conferintele (100+ de studenti) pentru persoanele care inca au intrebari de baza neclarificate. Te vei simti atat de… pierduta. Chiar daca pretul este in general mai acceptabil, si ai ocazia sa vezi multi tehnicieni lucrand 1-4 ore, daca nu ai auzit pana atunci ca anestezia schimba ph-ul pielii, sau ca presiunea folosita pe codita sprancenei trebuia sa fie enorm de mica nu vei intelege mare lucru dintr-o conferinta. Traineri de peste tot din lume, cu o sumedenie de accente ciudate.. Doamne, nu doar ca ai nevoie sa cunosti o gramada de tehnici si ustensile noi, trebuie sa ai si un al doilea vocabular in minte pentru a intelege despre ce “minuni” vorbeste domnul din Hong Kong.

Am sacrificat o multime de momente importante pentru familia mea doar ca sa pot participa la training-uri. Strangeam bani pentru o masina noua, si am ajuns sa-i cheltui pe noi aparate si cursuri. Atatea nopti nedormite din timpul facultatii in care desenam sprancene!

Ma intristez cand aud “Care e cel mai ieftin aparat pe care pot sa il cumpar ? de la cineva care si-ar permite ceva de calitate. "Oh, locuiesc in Timisoara deci e prea departe sa vin la locatia ta pentru un curs."

Nu poti sa faci lucru de calitate cu un aparat care costa $5. Calatoresc pana in mijlocul nicaieri-ului ca sa particip la un curs si cineva se plange de un drum de 2 ore. Am trimis niste teme acum vreo 2 saptamani si nici macar nu s-au atins ele.

Se spune ca mai putin de jumatate din oamenii din acest domeniu vor profesa in continuare dupa 1 an de zile. Aceasta meserie necesita 5% talent si 95% munca. Daca nu esti capabil sa depui acest efort, nici nu te gandi sa te apuci de asa ceva.

Sa faci un training cu cineva care are programari multe constant, costa mult. Trebuie sa te gandesti ca, atunci cand ei ofera astfel de cursuri, nu mai lucreaza toata ziua pe cliente si cumva ar trebui minim sa egaleze profitul pe care l-ar face intr-o zi normala de munca. Instructorilor le ramane aproximativ 30-50% din costul cursului dupa ce platesc taxe si impozite. Daca ai un kit bun inclus, chiar mai putin. Unii oameni platesc mii de dolari pentru un an la facultate ca dupa sa fie platiti cu 8$/h. Un training bun te poate influenta o viata DACA esti dispus sa muncesti.

Mai vreau sa abordez inca un subiect. Acela legat de cat de rau vorbesc tehnicienii mai in varsta din SUA de cursurile care tin 1-2 zile. Acestia insista ca toata lumea ar trebui sa participe la cursuri “fundamentale” (care sunt in general cursuri de 5 zile). Daca ar fi sa vorbim strict despre timp, nu as reusi sa iti povestesc tot ce stiu despre acest domeniu nici in 6 luni in care as vorbi non-stop. Iti amintesti de primul training pe care l-am mentionat? Cel de 5 zile… Doamne, ce esec. Iar mai apoi acele 5 zboruri si drumul lung cu masina pentru un training de 7 ore care chiar mi-a influentat modul de lucru. Nu conteaza atat de mult durata cursului.

Dar da, trebuie sa fiu de acord ca este cate un curs de microblading in ziua de azi la fiecare colt de strada… predate de oameni care nu sunt in stare sa tatueze nici macar o linie dreapta.

Nu te gandi la bani. Concentreaza-te la cum te poti perfectiona, iar banii vor venii si ei cu timpul.

Particip la cursuri anual. Ba chiar voi participa la unul in 3 saptamani, si deja planific altul pentru restul anului. Sunt de parere ca e datoria mea ca trainer sa investesc constant in mai multa informatia noua pentru studentii ce imi vor urma cursurile. Nu stiu absolut totul, si niciodata nu voi sti. Daca ar fi asa, cel mai probabil as fi plictisita si mi-as schimba profesia. E o meserie interesanta si meticuloasa care te satisface personal din mai multe puncte de vedere. 

Chiar sper ca ceea ce am scris mai sus iti este de folos.

Text scris de Alexandra si tradus in romana de Andrea Kim

Dupa multa munca si 2 ani in care nu am mai predat cursuri de micropigmentare in Romania, voi reincepe sa ofer cursuri in Cluj-Napoca si Baia Mare. Da like paginii de facebook aici - voi posta informatii si detalii cat de curand.